Vändpunkten

En speciell upplevelse eller ett möte med någon som förstår kan förändra så mycket. Plötsligt känns allt annorlunda och hamnar i ett helt nytt ljus. Nya tankar och drömmar dyker upp och ger kraft att ändra riktning – att vända om.

En upplevelse som förändrar

En stark upplevelse eller ett samtal med någon speciell person i rätt ögonblick kan vara det som ger nya perspektiv på tillvaron och som ger inspiration och kraft att förändra något i ens eget liv. Eller som kanske får en att inse att man kan försöka hjälpa någon som hamnat snett. Många av eleverna beskriver hur filmen och det föredrag som Emerich hållit tillsammans med någon före detta värsting (t.ex. Patrik eller Carl) fått dem att tänka till kring hur de själva och deras kompisar mår och vad de kan göra åt det.

Brev

 • Jag förstår precis

  Den här dagen har varit den mest intressanta i hela grundskolan. Du förklarade bra på våra frågor. Filmen var välgjord och inte för svår svenska. Jag har växt upp utan min pappa och du sa att många kriminella också gjort det. Själv har jag varit inblandad i massa skit men gör mitt bästa för att hoppa av och sluta med allt men det är inte så lätt. Jag förstår precis hur du menar när du säger att nästan alla hatkillar ropar hjälp.

  Roy
 • Fick oss att förstå

  Det var din föreläsning som verkligen fick oss att förstå. Bara det faktum att alla ungdomar, som i vanliga fall inte bryr sig ett skvatt om skolan, sitter knäpptysta med öppna munnar och koncentrerade till sitt yttersta för att inte missa ett enda ord av vad du sa. Det säger ganska mycket.

  Stina
 • Val här i livet

  Föreläsningen fick mig att ändra min syn på världen, och jag tror att många andra också gjorde det. Ni gör verkligen något viktigt av era upplevelser, jag tror inte många skulle våga det. Er föreläsning kommer antagligen att göra så att jag gör annorlunda val här i livet. Jag måste säga att det här nog var en av de viktigaste och mest användbara saker jag har gjort. Tack.

  Emilia
 • Mitt liv är ett paradis

  Det var den bästa föreläsningen jag har varit med om. Ni hade två väldigt intressanta och hemska upplevelser. Det ni har gått igenom har fått mig att inse att mitt liv är ett paradis, jämfört med vad ni har upplevt. Tack för att ni kom.

  Kadir
 • Jag ska ringa henne i kväll

  Jag har en kompis som jag inte har pratat med på länge för att hon lutar åt det hatiska hållet. Dom flesta av hennes kompisar är äldre och så är hennes pappa alkoholist. Ert föredrag gjorde så att jag ska ringa henne i kväll. / Mira Från en skola med över 90 % invandrarelever – och där fler än 40 olika språk talas – fick Emerich följande brev, som är ett av många liknande:

Frågor till Emerich

 • Elev:

  Jag hade dömt dom innan jag ens sett dom - Jag vill berätta en sak om vad som gjorde intryck på mig. Jag är muslim från Palestina och som du vet så har judarna tagit mitt hemland, jag blev väldigt sur och mitt hat mot judar har vuxit. Men min sorg för alla judar i andra världskriget övervinner det hat jag känner mot alla judar som tog mitt hemland och torterade folket. Jag hade aldrig någonsin träffat en jude och pratat med honom/ henne, förrän du kom på besök. Men allt försvann, mitt hat och rädslan. Men det försvann inte bara för att jag kände så stor sorg för dig. Det försvann för att jag insåg att alla judar inte är likadana. Jag hade dömt dom innan jag ens sett dom. / Asmaa

  Emerich:

  Tack för ditt brev Asmaa!
  --- Jag har fått tusentals brev från ungdomar men ditt brev var bland de värdefullaste och finaste som jag fått från en skolelev. Värdefullt därför att du trots din bitterhet för allt som hänt i ditt forna hemland tog emot mitt budskap på ett sådant fint sätt. Du har insett att det är fel att döma människor innan man träffat dem personligen. Du insåg det jag själv alltid brukar säga på mina föredrag: ”Det finns goda och onda människor i alla folkgrupper.” Hoppas du kan förmedla dina erfarenheter till många andra, speciellt till dem som har liknande bakgrund som du. --- / Emerich Roth

För några av brevskrivarna innebar mötet med Emerich att de fick inspiration till att välja ett yrke där de kan hjälpa andra människor till ett bättre liv.

Brev

 • Jag kan hjälpa andra

  PS. Ni fick mig att bestämma mig för att jag vill gå socionomlinjen sen, så att jag kan hjälpa andra. Ett stort tack!

  Åse
 • Jag vill bli psykolog

  Föredraget och filmen lärde mig mycket om hur människor fungerar och det var väldigt värdefullt för mig eftersom jag vill bli psykolog. Viljan att bli psykolog och hjälpa människor har nu bara blivit starkare.

  Roland
 • Ni gav mig inspiration att hjälpa andra

  Erat föredrag var det bästa jag hört på länge! Jag tyckte verkligen om det. Och jag hoppas att ni kommer att lära många att bry sig så som ni gör. Bli mer engagerade i sina medmänniskor som har det svårt. Ni gav inspiration till mig att hjälpa andra och att bry mig om andra människor. Ni behövs verkligen, jag tror ni får många att inte bara se upp till värstingar, utan i stället bry sig om dem och kanske rädda dem från ett vidare destruktivt liv. Ni berörde mig verkligen!

  Sandra

Brev

 • Skulle vilja arbeta med unga kvinnor

  Det var en upplevelse att få med sig en känsla av värme och engagemang. Jag skulle vilja arbeta med unga kvinnor som behöver stöd.
  När ni vågar, vågar flera
  När ni orkar le så orkar flera
  När ni har lust att leva så får fler lust att leva
  Ni har öppnat våra ögon, för att gråta och skratta tillsammans

  Markella